Het succes van Gangnam Style

Als we aan de meest succesvolle virals denken van de laatste tijd, dan is het eerste goede voorbeeld dat ons te binnen schiet waarschijnlijk Gangnam Style. De Zuid-Koreaanse zanger/artiest Psy wist inmiddels alweer ruim een jaar geleden, vooral dankzij het internet, een enorme hit te creƫren met het nummer.

Gangnam Style

Gangnam Style was een plaat waarvan vooraf eigenlijk weinig werd verwacht. Psy was nooit uitzonderlijk succesvol geweest en het Koreaanse nummer was eigenlijk vooral bedoeld als een Koreaanse parodie op Gangnam, een buurt voor rijke lui in Seoul.

Dankzij een uniek en leuk dansje werd de Youtube-video echter al snel in het buitenland opgemerkt en het nummer werd in het Westen in no time een enorme hit. Gangnam Style wist op Youtube de meest bekeken video aller tijden te worden en het nummer bereikte de nummer 1 positie in tientallen landen waaronder Nederland.

Het succes

Hoewel het moeilijk is om een exacte oorzaak te geven voor het enorme succes van Gangnam Style, lijkt vooral het feit dat het een nieuw fenomeen was veel te hebben meegespeeld. Een videoclip met een rare Koreaan die een aanstekend en grappig dansje doet was voor velen een reden om van het nummer te houden en daarnaast was het nummer zelf ook vrij aardig en aanstekelijk.

Geen garantie

Dat diezelfde formule echter geen garantie voor succes is bleek toen de opvolger van Gangnam Style werd uitgebracht. Het nummer Gentleman bood eigenlijk meer van hetzelfde met een apart dansje een redelijk aanstekelijke melodie.

Hoewel het nummer nog altijd in drie landen de nummer 1 positie wist te bereiken, bleef het echte succes uit. En dat komt overeen met het beeld dat we van virals hebben. Ze bieden over het algemeen iets nieuws wat we nog niet eerder hebben gezien. Hetzelfde trucje kan dus niet meerdere keren worden herhaald.